View Post

Pindakaas

Zelfgemaakte pindakaas vind ik heerlijk als broodbeleg. Ook gebruik ik het als basis voor satésaus. En je kunt er lekkere tussendoortjes mee maken. In Nederland is pindakaas algemeen bekend (net als in Amerika). Maar als je even de grens over gaat, heb ik gemerkt dat je moeite moet doen om het te vinden. Maar gelukkig is pindakaas echt heel makkelijk om zelf te …

View Post

Neusspray

Verkoudheid… een neusspray helpt daarbij. Want vaak als je verkouden bent, krijg je al snel een volle of lopende neus. En als je pech hebt gaan ook nog eens je holtes dicht zitten met slijm. Een neusspray is dan altijd handig. Je kunt er natuurlijk eentje kopen, maar een neusspray is heel makkelijk om zelf te maken en het werkt uitstekend. …

View Post

Fruitige Gummy beertjes

De favoriete snoepjes van mijn dochter zijn zelfgemaakte gummy beertjes. Ik maak ze nooit in de vorm van “beertjes”, maar gewoon als blokjes. Af en toe een aantal van deze gummies in haar lunchbox is altijd wel een succes. Hieronder het recept zoals ik ze graag maak. Je kunt als basis gelatine of agar agar gebruiken. Agar agar is een …

View Post

Wist je dat fruit scheetjes laat?

Fruit laat ik het liefste helemaal rijp worden aan de plant. Het heeft dan precies de stoffen in zich die je een volle smaak en rijke voeding geven. En als het eenmaal geplukt is en je het zo vers mogelijk nuttigt, krijg je de meeste vitamines en mineralen binnen. Vruchten hebben dan namelijk nog de volle levensenergie in zich. Klinkt logisch, toch? …

View Post

Winterthee

Een winterthee die je lekker opwarmt. Helemaal niet moeilijk om zelf samen te stellen. En leuk om te gebruiken. Of om mooi te verpakken en als cadeautje te geven. Hieronder het recept. De ingrediënten steranijs, gember, kruidnagel en kaneel zijn allen verwarmende kruiden. Recept Winterthee Wat heb je nodig: 75 gram rooibosthee 15 st. steranijs 25 kruidnagels 4 kaneelstokjes gedroogde …

View Post

Chocoladekunst

Makkelijk te maken, leuk te krijgen en vooral… Lekkerrrrr In aanvulling op mijn artikel over zelf chocolade maken, heb ik vandaag een test gedaan hoe eenvoudig je kunstzinnige vormen met chocolade kunt maken. Nou, dat is echt heel simpel! En het leuke is dat je dan heel makkelijke extra toppings kunt toevoegen. Zoals gedroogde besjes (in dit geval goji bessen), noten, …

View Post

Bladcompost maak je zo

Heb je een overschot aan bladeren? Maak er bladcompost van! Dan heb je over een half jaar hele fijne bladcompost. Schimmels doen het werk Bladcompost is compost die gemaakt is van bladeren. Bladeren die een tijd op de grond liggen, worden op den duur vanzelf afgebroken door schimmels en tot compost omgezet. Net zoals dat gaat in het bos waar …

View Post

Vanille extract en vanillesuiker

De feestdagen komen er aan. Voor mij betekent dat lekker aan de slag in de keuken om te kokkerellen. Nu kom je in bakrecepten regelmatig vanille extract of vanillesuiker tegen. Vanille extract en vanillesuiker geven namelijk een heerlijke smaak aan gebak. Deze vanillesmaak vind je ook terug in vla, koekjes, cake, muesli, limonade, etc. Synthetisch smaakje  Nu is het zo …

View Post

Vetbollen voor vogels

De winter komt eraan. Een ideale tijd om alvast vetbollen voor vogels te maken. In de winter hebben de vogels die in ons land overwinteren, het best moeilijk om voeding te vinden. En daarmee hun lichaamstemperatuur te behouden. We kunnen ze dan een handje helpen door ervoor te zorgen dat ze voldoende voeding kunnen vinden. Vetbollen maken Vetbollen zijn kant en klaar in …

View Post

Aardpeerchips: om te smullen

November is typisch de tijd om aardperen te oogsten. Omdat ze vers het lekkerst zijn, haal ik er steeds een mandje vol van uit de grond die ik dan verwerk. Dit keer heb ik er aardpeerchips van gemaakt. En ze zijn lekkerrrr… Echt! Wij hebben ervan gesmuld. Hieronder het recept om aardpeerchips te maken. Eetbare knol Al eerder heb ik een artikel …