gummy

Fruitige Gummy beertjes

De favoriete snoepjes van mijn dochter zijn zelfgemaakte gummy beertjes.

Ik maak ze nooit in de vorm van “beertjes”, maar gewoon als blokjes.

Af en toe een aantal van deze gummies in haar lunchbox is altijd wel een succes.

gummy

Hieronder het recept zoals ik ze graag maak.

Je kunt als basis gelatine of agar agar gebruiken.

Agar agar is een vegetarisch bindmiddel dat net als gelatine fungeert. Het wordt gewonnen uit roodwieren.

Het heeft net een iets andere structuur dan gelatine. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de structuur van agar agar iets minder lekker vind dan die van gelatine.

Je kunt de snoepjes maken van allerlei fruitsap of fruitsiroop. Deze versie heb ik met appelsap en vlierbessensiroop gemaakt.

De snoepjes met vlierbessensiroop vinden we de allerlekkerste. Deze siroop heb ik in de herfst gemaakt.

Zodra je gelatine of agaragar aan de sap toevoegt verdwijnt de zoetheid een beetje. Dat betekent dat je een beetje moet bij zoeten als je zoete snoepjes wilt hebben.

Gummy beertjes maken op basis van gelatine

gummy

Wat heb je nodig:

  • 200 ml vruchtsap of vruchtsiroop (met water verdunnen)
  • 18 gram (2 el) gelatinepoeder  of 16 gram (1,5 el) gelatinepoeder zie **
  • eventueel naar smaak zoetstof bijv. 2-4 el ahronsiroop of kokosbloesemsuiker *
  • vorm voor ijsblokjes of bonbons (siliconenvorm is het makkelijkst) of een plastic bakje

Aan de slag:

  1. Giet de hoeveelheid vruchtensap of siroop in een pannetje en voeg het gelatinepoeder toe.
  2. Roer het goed door elkaar en laat het even een aantal minuten staan (nog niet op het vuur).
  3. Verwarm het mengsel daarna even in de pan op middelhoog vuur  totdat het goed warm is (zeker niet koken).
  4. Haal de pan van het vuur en voeg eventueel zoetstof toe en roer het door elkaar.
  5. Laat het een beetje afkoelen en schenk het dan in vormpjes en zet het vervolgens in de koelkast.
  6. Als ze afgekoeld zijn, zijn de snoepjes vast geworden en makkelijk uit de vorm te halen.

* De zoete smaak van het sap/siroop wordt door de toevoeging van gelatine minder zoet van smaak. Wanneer je de snoepjes wat zoeter wilt hebben kun je naar smaak bijv. wat ahornsiroop of kokosbloesemsuiker toevoegen. Bij sap voeg ik wat ahornsiroop toe. Bij siroop voeg ik geen extra zoetstof toe. Deze is namelijk vaak al zoeter van zichzelf.

** Dit recept is op basis van 18 gram gelatinepoeder. De structuur lijkt dan erg op die van gummy beertjes. Wij vinden een net iets zachtere versie lekkerder. Hiervoor gebruik ik niet 18 gram maar 16 gram gelatine.

Gummy beertjes maken op basis van agar agar

Wat heb je nodig:

  • 200 ml vruchtsap of vruchtsiroop (met water verdunnen)
  • 7 gram agar agar (is ca. 2 eetlepels)
  • eventueel naar smaak zoetstof bijv. 2-4 el ahronsiroop of kokosbloesemsuiker *
  • vorm voor ijsblokjes of bonbons (siliconenvorm is het makkelijkst) of een plastic bakje

Aan de slag:

  1. Giet de hoeveelheid vruchtensap in een pannetje en voeg de agar agar toe.
  2. Meng de agar agar met een garde door het vruchtsap.
  3. Zet het pannetje op middelmatig vuur en laat het opwarmen tot het kookt.
  4. Laat het 1 minuutje zachtjes koken.
  5. Haal de pan van het vuur en voeg naar wens zoetstof toe en meng het goed door elkaar.
  6. Laat het een beetje afkoelen en schenk het dan in vormpjes en zet het vervolgens in de koelkast.
  7. Als ze afgekoeld zijn, zijn de snoepjes vast geworden en makkelijk uit de vorm te halen.

Houdbaarheid: 

Omdat er geen conserveermiddelen gebruikt worden zijn de snoepjes niet heel lang houdbaar buiten de koelkast. Wat ik doe is steeds een aantal snoepjes in kleine bakjes in de vriezer en de snoepjes die voor de komende dagen zijn worden in de koelkast bewaard.

* De zoete smaak van het sap/siroop wordt door de toevoeging van agar agar minder zoet van smaak. Wanneer je de snoepjes wat zoeter wilt hebben kun je naar smaak bijv. wat ahornsiroop of kokosbloesemsuiker toevoegen. Bij sap voeg ik wat ahornsiroop toe. Bij siroop voeg ik geen extra zoetstof toe. Deze is namelijk vaak al zoeter van zichzelf.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen. Nu ook met een Wilde Herfst Pakket, zodat je helemaal snel aan de slag kunt.

Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment