bonen

Hartig broodbeleg van bonen

Ik ben steeds op zoek naar alternatieven om het traditionele broodbeleg te kunnen vervangen.

Beleg dat vegetarisch is en wat je zelf makkelijk kunt bereiden.

Maar ook omdat er in veel broodbeleg toevoegingen gedaan worden waar ik niet blij mee ben.

Al eerder heb ik mijn recepten gedeeld van zelfgemaakte hazelnootpasta, walnotenpasta, pindakaas, en pittenpasta (in de Wilde Zomer).

Nu wilde ik graag een keertje hartig beleg maken. Dit keer met bonen!

bonen

Dit hartig broodbeleg van bonen vinden we allemaal erg lekker.

Het heeft een heel klein beetje iets weg van de smaak van tonijnsalade vind ik. En is superlekker met sla of rucola erbij en het zuurtje van een augurkje. 

Het recept is op basis van rode kidneybonen, maar je kunt ook variëren met andere bonen.

Kidneybonen zijn wel het lekkerst. Deze kun je ook goed zelf verbouwen als droogbonen in je tuin.

bonen

Een ander ingrediënt is edelgist. Edelgist is een gedeactiveerd gist. Dus een gist dat niet meer werkt als gist. Het is te koop als vlokken of als poeder. Edelgist bevatten een hoog gehalte aan vitamine B (B1, B2, B6 en foliumzuur) en heeft een lekkere hartige smaak. Het heeft iets weg van de smaak van een sterke kaas.

Recept hartig broodbeleg van bonen

Wat heb je nodig:

  • 250 gram kidney bonen (gedroogde of als je liever hebt uit blik)
  • 2 el keukenkruiden in totaal (oregano of peterselie of bieslook of tijm of mengsels tussen deze)
  • 1/2 kleine ui
  • 1 knoflookteentje
  • 2 cm gemberwortel of 1 tl gemberpoeder
  • sap van 1 kleine citroen
  • 2 el edelgist vlokken of poeder
  • 3 el olijfolie
  • klein beetje peper en zout

Aan de slag:

  1. Was de bonen goed en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Bij gedroogde bonen: week ze dan in een pan met veel water.  Ik doe dit meestal avonds zodat het de nacht kan weken op een koele plek. Schenk het vocht af en schenk ruim vers water in de pan. Kook de bonen gaar in ca. 1,5 uur. en laat ze afkoelen en daarna uitlekken.
  3. Pel de ui, het knoflookteentje en de schil de gemberwortel. 
  4. Pers het sap van de citroen. 
  5. Voeg alle ingrediënten samen in een blender of mix het met de staafmixer tot een fijne massa. 
  6. Schep het in een schoon glazen potje wat je kunt afsluiten met deksel. 

Houdbaarheid:

Het is een week houdbaar in de koelkast. 

dwh_lievegroet

P.S.: Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!

De aanmelding voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven 2019 is gestart!

Dit keer met een superleuke vroegboek-korting.

Met enthousiasme kan ik melden dat de cursus dit keer nóg rijker is aan lesmateriaal (50 lessen in totaal, het hele jaar rond, met meer dan 400 minuten aan videomateriaal, 30 wilde kruiden/planten die ik behandel, ruim 60 nieuwe recepten en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven).

Neem hier een kijkje wat je allemaal kunt verwachten in de online jaarcursus. Bekijk mijn introfilmpje en lees wat anderen van de cursus vinden. Wellicht zie ik je ook online?

 

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment