hondenkoekjes

Hondenkoekjes voor je hond én kat

Onze twee honden en kat geef ik graag af en toe iets tussendoor.

Gewoon als lekkernijtje.

Zoals bijvoorbeeld hondenkoekjes met vis. En ja hoor, de kat eet gewoon mee met de hondenkoekjes :-)

Makkelijk zelf te maken

hondenkoekjes

In de winkel heb je volop keuze in allerlei vormen, smaken en maten.

Maar eerlijk gezegd ben ik meestal niet zo blij met de ingredienten die er in zitten.

En weet je, dit soort hondenkoekjes zijn heel snel te maken.

Als je ze in een dichte trommel of weckpot opslaat, zijn ze ook heel lang houdbaar.

Zo hebben we er allemaal plezier van. Vooral natuurlijk Skippy, Kira en Spookje. Ze staan al te kwispelen als ze ze ruiken.

Recept om hondenkoekjes zelf te maken

Wat heb je nodig:

  • 2 blikjes vis – bijv. haring, makreel of sardientjes (*)
  • 200 gram havermout
  • 200 gram wortelen
  • 2 el lijnzaad
  • 8 el water

(*) Let op: dat je een vissoort kiest die veelvuldig aanwezig is en geen soort die op de lijst van bedreigde soorten staat (zoals tonijn).

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Doe het water tezamen met het lijnzaad in een kommetje en laat dit een half uurtje staan, zodat het lijnzaad het vocht opneemt.
  3. Laat de blikjes vis uitleggen.
  4. Meng de havermout met de vis, door de vis met een vork fijn te prakken.
  5. Rasp de wortelen en voeg ze toe aan het havermout mengsel.
  6. Voeg het lijnzaadmengsel toe aan het havermout mengsel.
  7. Roer alles goed door elkaar.
  8. Kneed met je handen van het deeg stevige bolletjes. Wanneer het deeg niet goed aan elkaar plakt moet je een klein beetje water toevoegen. Wanneer het deeg aan je handen blijft plakken moet je nog wat havermout toevoegen.
  9. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en duw ze plat.
  10. Bak de hondenkoekjes in ca. een half uur gaar goudbruin.
  11. Laat ze goed afkoelen voordat je ze in een goed afgesloten pot of blik bewaard.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk artikel?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Betty

    Echt een succes!!!! Zowel honden als katten vinden het heerlijk!!! Dank je wel voor het recept, wordt hier vanaf nu vaker gebakken!

    Groetjes Betty.

  2. Author
    Maria

    Hoi Anne, Dank je wel voor je opmerking. Ik zal naar de aflevering luisteren. Lieve groet, Maria

  3. Anne

    Klinkt goed Maria!
    Tonijn is overigens geen probleem hoor, de tonijn in blikjes die bij ons worden verkocht is een zeer algemene soort en niet de bedreigde blauwvintonijn.
    Luister naar de aflevering van Vroege vogels van afgelopen zondag als je meer wilt weten.
    Groetjes, Anne.

Leave a Comment