hummus

Onkruid hummus

Sinds een aantal jaar maak ik regelmatig zelf Hummus.

Een leuke variant hier op is wat ik noem “Onkruid hummus”.

Hieronder het recept.

Met ook het recept om zelf Tahin te maken, een basisingrediënt voor Hummus.

Dit keer heb ik  als “onkruid” het fijne kruid Melganzenvoet gebruikt, maar je kunt dit afwisselen met andere kruiden zoals Brandnetel, Weegbree, Rode Klaver of bijvoorbeeld Zevenblad.

Leuk om eens te proberen?

Recept voor Onkruid hummus

Wat heb je nodig:

  • 200 gram kikkererwten
  • 2 flinke handen melganzenvoet (of ander eetbaar onkruid)
  • 2 tenen knoflook
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl gemalen komijn
  • zout
  • 2 el tahin (sesampasta)  * zie recept hier onderaan om zelf tahin te maken
  • 3 el olijfolie

Aan de slag:

  1. Laat de kikkererwten een nacht in water weken.
  2. Giet het de volgende dag af en spoel de erwten goed met water.
  3. Kook de kikkererwten ca 40 minuten in een pan met ruim water.
  4. Giet alles door een vergiet, maar bewaar ook het vocht van de kikkererwten.
  5. Pureer de kikkererwten in een blender of met een staafmixer.
  6. Schil de knoflooktenen en maak ze klein met een knoflookpers.
  7. Blancheer de melganzevoet een paar minuutjes met een beetje water.
  8. Voeg de knoflook, het zout, de olijfolie, het sap van de citroenen, de geblancheerde melganzenvoet en de tahinpasta toe aan de gepureerde kikkererwten en meng het.
  9. Voeg steeds wat kookvocht van de kikkererwten toe als de pasta nog te dik is tot je een fijne structuur hebt.
  10. Laat het minimaal  30 minuten in de koelkast afkoelen.

Houdbaarheid: in de koelkast is het ongeveer 5 dagen houdbaar.

 

Zelf tahin maken

Wat heb je nodig:

  • 200 gram sesamzaadjes
  • ca. 175 ml olijfolie
  • zeezout of himalayzout
  • citroensap
  • schone (gesteriliseerde) glazen pot

Aan de slag:

  1. Verwarm in een koekenpan zonder vet de sesamzaadjes.
  2. Roer de zaadjes regelmatig totdat ze een goudbruine kleur hebben gekregen.
  3. Haal dan de pan van de warmtebron en laat het sesamzaad afkoelen.
  4. Schep de sesamzaden in een blender of keukenmachine samen met een flinke scheut olijf olie en pureer het fijn.
  5. Voeg steeds een beetje olie toe, totdat je de gewenste dikte hebt.
  6. Voeg wat zout naar smaak toe en een scheutje citroensap.
  7. Schep de tahin in een schone pot.

Houdbaarheid: in de koelkast is de tahin zeker een maand houdbaar.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment