inmaken

Inmaken van kleine tomaatjes en wat ik nog meer met tomaten doe

Heerlijk, verse tomaten. 

Ik heb er dan ook heel wat in mijn tuin staan. Lekker gevarieerd, vele verschillende smaken. 

Om ook later in het seizoen, bijvoorbeeld in de winterperiode, te kunnen genieten van zelfgekweekte tomaten. Verwerken ik ze op verschillende manieren. 

Inmaken is één van de manieren om tomaten te bewaren.

Hieronder laat ik je zien hoe je kleine tomaatjes kunt inmaken in potten.
Maar eerst nog kort 3 andere manieren hoe ik tomaten verwerk…

Allereerst maak ik ieder jaar een grote hoeveelheid tomatensaus. 

3

Tomatensaus is bij mij thuis altijd welkom: op de pizza, als basis voor lasagna, tomatensoep etc. 

Als tweede droog ik tomaten (als het even kan verschillende bakblikken, lekker in de volle zon).

3

Zodat ik zongedroogde tomaatjes op olie kan zetten als onderdeel van mijn tomatenvoorraadje. 

En als derde oogst ik van iedere plant tomatenzaden, zodat ik het volgend jaar met mijn eigen goede zaden aan de slag kan. 

tomatenzaden

Nu heb ik dit jaar heel veel kleine tomaatjes. 

Deze kleine tomaatjes (ook wel cherry tomaatjes of kers-tomaatjes genoemd) zijn heel fijn om in te maken in een glas. Ze zijn op die manier prima te bewaren, erg lekker en het ziet er ook nog eens super gezellig uit. 

Hieronder het recept hoe ik de kleine tomaatjes heb ingemaakt. 

Gebruik hiervoor wel tomaatjes die nog stevig aanvoelen. Wanneer ze al een beetje zachter zijn, wordt het geen succes omdat ze dan open gaan in het glas. 

Ook die zijn welkom trouwens, maar dan in de pan voor de pasta :-). 

Het recept hieronder voor inmaken van tomaten is gebaseerd op een traditionele wijze van inmaken van groenten in Oost-Europa. 

inmaken

Recept voor het inmaken van kleine tomaatjes

Wat heb je nodig:

  • 1,5 kg kleine tomaatjes (stevig niet te zacht)
  • 2 liter water
  • 125 ml natuurazijn of wijnazijn * 
  • 125 gram suiker (evt. suikervervanger)
  • 40 gram zout (himalaya- of zeezout)
  • 6-8 knoflooktenen
  • 3 kleine uien
  • Kruiden naar smaak: ik heb volgende kruiden gebruikt:
  • handje rozemarijntakjes
  • handje wortelloof
  • handje dilletakjes met blad en evt. met bloem 
  • handje peperkorrels
  • handje venkelzaden
  • 1 sateprikker
  • ca. 6-8 schone steriele glazen potten met deksels of weckpotten

* Let op: er is een verschil in het percentage van azijnzuur in de azijn in Nederland/België en Oost-Europese landen zoals Hongarije. Maak je het recept in Hongarije dan kun je met de helft van de azijn volstaan, omdat daar de natuurazijn vaak 10% azijnzuur bevat in tegenstelling tot Nederland en België waar het vaak 4-6 % azijnzuur bevat.  

Aan de slag:

  1. Zorg voor een schoon aanrechtblad, materiaal en handen. 
  2. Zorg voor steriele glazen en deksels, door ze in kokend water uit te koken of door ze in de oven te steriliseren.
  3. Was de tomaten en laat ze uitlekken. 
  4. Was de verse kruiden en laat ze uitlekken. 
  5. Snijd de ui in kleine stukjes en snijd iedere knoflookteen door de helft. 
  6. Vul een pan met het water, het zout, de suiker en breng het aan de kook. Dus niet de azijn!
  7. Prik met de sateprikker twee kleine gaatjes net naast de steelaanzet van de tomaat (dit doe je zodat wanneer je het bijna kokende water eroverheen schenkt de schil van de tomaat niet open barst).
  8. Zet de potten klaar en leg de tomaten, 1 el gesnipperde ui en q knoflookteentje erin en dan weer tomaten er bovenop. (Voor een kleine glazen pot gebruik ik 1 el gesnipperde ui en 1 knoflookteentje, voor een grote glazen pot het dubbele).
  9. Vul de pot tot aan het schroefgedeelte met de tomaten. 
  10. Haal de pan van het vuur en laat het 2 min. even afkoelen. 
  11. Schenk het warme watermengsel over de tomaten heen en doe de deksel erop en laat het 15 minuten zo staan. 
  12. Schenk dan het water weer uit de potten in de pan terwijl je de tomaten en ui/knoflook in de pot laat zitten. 
  13. Voeg aan het water de azijn toe en breng het aan de kook. 
  14. Voeg ondertussen de kruiden toe aan de potten. Voor de kleine glazen potten heb ik ca. 6 peperkorrels, een theelepeltje venkelzaad, een half laurierblaadje, een takje dille en klein takje rozemarijn en een takje wortelloof toegevoegd en voor de grote ongeveer het dubbele). Je kunt dit natuurlijk naar smaak variëren. 
  15. Vul de glazen met het kokende azijnwater, draai de deksel dicht en zet de potten ondersteboven op een handdoek. Laat ze op deze wijze rustig afkoelen.
  16. Na het afkoelen kun je ze op een koele droge plaats bewaren, bijv. in een koele kelder.

Houdbaarheid: in ieder geval meerdere maanden tot 1 jaar.

Veel plezier ermee!

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan zijn mijn boeken De Wilde Zomer en De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment