ketelrecepten

Ketelrecepten

Al jaren kook ik met veel plezier buiten.

Een Hongaarse Ketel is daarbij vast onderdeel van mijn buitenkeuken.

Altijd gezellig en lekker. En als je vrienden op bezoek krijgt, een leuk alternatief voor de normale maaltijd.

Voor de liefhebbers van buiten koken met een ketel, heb ik hieronder een aantal van mijn favoriete ketelrecepten neergezet: Hongaarse goulash, Bruine bonensoep, Tomatensaus uit de ketel en Pruimenjam zonder suiker.

ketelrecepten

Als ik zelf met de ketel kook, vind ik het fijn om wat grotere porties te maken.

Dan haal ik het meeste rendement uit de warmte van het hout dat ik gebruik voor de ketel. Dat wat ik over heb (bijvoorbeeld van soepen), gaat dan in porties in de vriezer voor een andere keer.

De ketelrecepten hieronder zijn dus voor grotere porties, waarbij ik een 14 liter Hongaarse ketel gebruik.

Mocht je een kleinere hoeveelheid willen maken, pas dan de hoeveelheden naar wens aan.

Ik wens je veel plezier met ketel koken!

dwh_lievegroet

P.s.: Mocht jij zelf een leuk ketelrecept hebben en het willen delen, kun je het hieronder toevoegen. Of deel jouw ervaring met ketel-koken. Heel benieuwd!

Ketelrecept voor Hongaarse goulashsoep

voor 8-10 personen

 ketelrecepten

Wat heb je nodig:

  • 1000 gram runderlappen
  • 50 gram vet om in te bakken
  • 4 grote uien
  • 4 teentje knoflook
  • 8 tomaten
  • 4 wortels
  • 4 paprika’s
  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel karwijzaad
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 eetlepels paprikapoeder (zoet)
  • 1 l bouillon of water met bouillonpoeder
  • zout en peper naar smaak
  • evt. beetje bloem

Aan de slag:

  1. Leg alle ingrediënten bij elkaar.
  2. Snijd de uien in stukjes, de knoflook in fijne stukjes, de runderlappen in blokjes.
  3. Snijd de wortel, paprika’ en tomaten in stukjes.
  4. Doe het vet in de pan en voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.
  5. Voeg de gesneden uien, knoflooktenen en het paprikapoeder toe.
  6. Voeg dan de bouillon, de resterende kruiden, de paprika’s, tomaten en wortelen toe en laat het 2 uur sudderen.
  7. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  8. Voeg dan de gesneden aardappelen toe en laat het nog een half uur sudderen.
  9. Wanneer de soep niet vloeibaar genoeg is voeg je nog wat bouillon toe. Wanneer de soep te vloeibaar is, roer je 1 eetlepel bloem in een beetje koud water in een kommetje en voeg je dit al roerende toe aan de soep.
  10. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  11. Eet smakelijk.

Ketelrecept voor Tomatensaus

voor ca. 7 liter tomatensaus

ketelrecepten

Wat heb je nodig:

  • 10 kilo tomaten
  • 15 paprika’s
  • 10 wortels
  • 10 uien
  • 1 hele knoflook
  • 2 handen oregano
  • 1 bosje peterselie
  • 6 takjes tijm
  • 10 takjes rozemarijn
  • hand basilicum
  • 3 el zout
  • 1,5 el peper
  • schone glazen potten of flessen met deksels

Aan de slag:

  1. Leg alle ingrediënten bij elkaar.
  2. Snijd de tomaten door vieren. Verwijder de kroontjes van de tomaten.
  3. Verwijder de pitjes uit de paprika’s en snijd ze in stukjes.
  4. Schil de wortelen en snijd ze in stukjes
  5. Snijd de uien, de knoflook, de paprika’s, de geschilde wortels, de gepelde uien in stukjes.
  6. Snijd de kruiden fijn.
  7. Bak de uien goudbruin in de pan.
  8. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe en laat het geheel onder regelmatig roeren indikken. Dit duurt een aantal uur.
  9. Wanneer de saus ca. 1/3 van de hoeveelheid ingedikt is, is de saus bijna klaar. Je kunt nu zorgen dat de schone glazen potten of flessen steriel zijn. Het handigste is om ze in de oven te steriliseren  (15 min. op 130 graden Celsius). Haal ze pas uit de oven net voordat je de saus erin giet.
  10. Haal de pan van het vuur en mix met de blender de saus tot een gladde egale massa.
  11. Giet de saus in de steriele warme glazen potten of flessen, sluit de potten of flessen en laat ze een kwartier op de kop staan en draai ze dan weer om.
  12. Op deze wijze is de pastasaus lang houdbaar.

Ketelrecept voor Bruine bonensoep (vegetarisch)

voor 8-10 personen

ketelrecepten

Wat heb je nodig:

  • 1000 gram gedroogde bonen
  • 3-4 liter water
  • 500 gram uien
  • 500 gram wortel
  • 500 gram aardappel
  • 1 kleine selderijknol
  • 2 rode paprika’s
  • 4 tenen knoflook
  • Bundeltje verse kruiden
  • Tijm
  • Oregano
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Laurierblaadjes
  • Bouillonpoeder
  • Zwarte peper
  • Zout
  • Optioneel: Crème fraîche, zure room of verse (geiten)roomkaas.

Aan de slag:

  1. Week de gedroogde bonen een nacht in een ruime hoeveelheid water.
  2. Giet het water af en spoel de bonen na. Kijk of er geen steentjes in zitten.
  3. Breng de bonen in de ketel in 3 liter water aan de kook.
  4. Laat ze een uur zachtjes koken tot de bonen halfgaar zijn.
  5. In de tussentijd snijd je de groenten in kleine blokjes.
  6. Fruit de uien en knoflook kort apart in een koekenpan.
  7. Als de bonen halfgaar zijn, voeg de groenten toe.
  8. Voeg ook het bundeltje verse kruiden toe, de laurierblaadjes en bouillonpoeder.
  9. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  10. Laat de bonensoep net zo lang koken op een laag vuur tot de bonen goed gaar zijn (circa 1 uur).
  11. Voor de liefhebber: voeg bij het opscheppen een lepeltje crème fraîche, zure room of een beetje verse (geiten)roomkaas toe.
  12. Eet smakelijk.

Ketelrecept voor Pruimenjam zonder suiker

voor circa 4-5 liter pruimenjam

ketelrecepten

Wat heb je nodig:

  • 10 kg pruimen
  • 1/2 liter water
  • schone steriele jampotten en deksels

Aan de slag:

  1. Was de pruimen en snijd ze open en haal de pit eruit.
  2. Doe de pruimen in de ketel.
  3. Voeg het water toe. Dit zodat de onderste laag pruimen niet te snel aanbrand.
  4. Hang de ketel boven het vuur.
  5. Roer de pruimen regelmatig om.
  6. Laat vervolgens onder af en toe roeren de jam uren inkoken, totdat de jam lekker dik is. Dit is voor mij altijd een fijn moment om een boek erbij te pakken en te genieten.
  7. De jam is klaar wanneer het volume ongeveer nog maar de helft is en de jam een dikke structuur heeft.
  8. Zorg dat de schone glazen potten steriel zijn. Het handigste is om ze in de oven te steriliseren  (15 min. op 130 graden Celsius). Haal ze pas uit de oven net voordat je de jam erin giet.
  9. Wanneer je jam met stukjes lekker vindt laat je de jam zo, wanneer je houdt van een fijne jam mix je met een staafmixer erdoor tot het een fijne structuur heeft.
  10. Giet de jam in de steriele warme glazen potten, sluit de potten en laat ze een kwartier op de kop staan en draai ze dan weer om.
  11. Op deze wijze is de jam lang houdbaar.

dwh_lievegroet

Vind je dit leuke ketelrecepten?

Dan zijn mijn boeken De Wilde Zomer en De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment