mierikswortel

Mierikswortel eten en olie maken

Mierikswortel is een plant met grote bladeren en een relatief grote wortel.

Je ziet hem vaak in het wild staan, maar ik heb hem ook heel graag in mijn tuin. Omdat hij in de tuin een hele mooie functie heeft en de wortel zeer goed te gebruiken is.

Mierikswortel eten

In veel landen wordt de mierikswortel regelmatig bij de maaltijd gebruikt.

In Nederland wat minder. Dat is eigenlijk heel jammer, omdat ze heel gezond is en geneeskrachtig.

De gehele plant heeft een licht scherpe smaak, zowel de bloemen als de bladeren. In het Engels heet ‘ie dan ook horse-radish (paardenradijs).

De wortel smaakt nog wat scherper. Deze wordt ook wel eens vergeleken met wasabi (de groene pasta die je bij sushi krijgt). Maar ze zijn geen familie.

In Hongarije is men dol op mierikswortel-mayonaise, vooral met Pasen. In mijn Wilde Herfst boek heb ik daar het recept van vermeld.

mierikswortel

Mierikswortel in de tuin

Zoals gezegd, deze krachtige plant groeit volop in het wild maar ook in mijn tuin.

Daar ben ik heel blij mee en ik stek hem ook regelmatig om op nog meer plekjes in de tuin te krijgen.

Mierikswortel bezit namelijk sterke antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Deze eigenschappen geeft de mierikswortel aan de mens, maar ook aan de grond waar ze in staat.

De planten die in de buurt van mierikswortel staan hebben er enorm baat bij dat hun buurman deze stofjes afgeeft.

Ook zorgt de geur van mierikswortel er voor dat ongewenste insecten op afstand blijven. Daarom is mierikswortel bijvoorbeeld ideaal te combineren met aardappels. Ze wordt dan vaak aan de randen van een aardappelveldje gezet.

Maar ook voor fruitbomen is het een ideale companionplant of gildeplant.

Als ik nieuwe fruitboompjes plant, is mierikswortel één van mijn favoriete companion-planten die ik er bij zet.

Geneeskracht

Mierikswortel werkt antibacterieel, schimmelwerend, slijmoplossend, urine-afdrijvend, ze versterkt het immuunsysteem en is goed voor de bloedcirculatie.

Het beste werkt mierikswortel als ze vers genuttigd wordt. Lekker verwerkt in eten, gesnipperd of geraspt bij salades of specifiek gebruikt voor haar geneeskrachtige werking.

mierikswortel

Gebruik inname

Voor stimulering van de spijsvertering en bij griep en verkoudheid kun je 2 theelepels vers geraspte mierikswortel dagelijks innemen.

Om het immuunsysteem aan te sterken (bijvoorbeeld na een flinke griep), wordt vaak een kuur van 2 weken dagelijks 2x per dag een theelepel innemen.

Sommige mensen kunnen last krijgen wanneer ze het langdurig gebruiken. Daarom wordt geadviseerd om het niet langdurig te gebruiken en niet in grote hoeveelheden.

Uitwendig gebruik

Ook kan mierikswortel uitwendig gebruikt worden.

Een mooie manier hiervoor is een olie te maken met mierikswortel.

Zo maak je de Mierikswortel Olie

Wat heb je nodig:

  • De wortel van een mierikswortel
  • Olijfolie
  • Een schoon glazen potje

Aan de slag:

  1. Rasp de wortel van de mierikswortel.
  2. Vul een (jam)potje tot driekwart met de geraspte mierikswortel.
  3. Voeg de olijfolie toe tot de mierikswortel onder een laag olie bedekt is.
  4. Leg een doekje er overheen zodat het vocht nog uit de olie kan condenseren.
  5. Zet het op een zonnige plek gedurende 2 tot 3 weken en roer regelmatig.
  6. Giet de mierikswortel olie door een fijn vergiet en sla het op in een donkerbruin flesje.

Deze mierikswortel olie is heel fijn te gebruiken bij verkoudheid en griep. Smeer dan de olie op je borst en bedek het met een katoenen doek.

Je kunt ook versgeraspte mierikswortel gebruiken als compres voor reuma, jicht en hoofdpijn.

Veel plezier met deze fantastische wilde plant!

 

 

dwh_lievegroet

P.S.: Aanmelden voor de nieuwe Online Jaarcursus Natuurlijk Leven is weer mogelijk!

De aanmelding voor de online jaarcursus Natuurlijk Leven 2019 is gestart!

Dit keer met een superleuke vroegboek-korting.

Met enthousiasme kan ik melden dat de cursus dit keer nóg rijker is aan lesmateriaal (50 lessen in totaal, het hele jaar rond, met meer dan 400 minuten aan videomateriaal, 30 wilde kruiden/planten die ik behandel, ruim 60 nieuwe recepten en een grote diversiteit van thema’s om zelfvoorzienend te leven).

Neem hier een kijkje wat je allemaal kunt verwachten in de online jaarcursus. Bekijk mijn introfilmpje en lees wat anderen van de cursus vinden. Wellicht zie ik je ook online?

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment