mispel

Mispel likeur

Wij hebben een mispel in de tuin.

Geen grote hoor.
Maar hij begint al wat vruchten te geven.

Bijzonder zien ze er uit, enigszins behaard en met van die uitstekende hengsels.

mispel

Broertje van de appel

Als lid van de rozenfamilie is de mispel het een broertje van de appel en de peer.

Oorspronkelijk komt hij uit het gebied rond de Zwarte en Kaspische zee, maar nu verwilderd op veel plekken in Europa te vinden. Ook hier in de bossen vind ik ze in het wild.

De vruchten van de mispel zijn te eten.

Niet als ze hard zijn, maar als ze na de eerste nachtvorst zacht worden en een donkerbruine kleur krijgen.

Vol vitamine C

De mispel zit vol vitamine C en is goed voor de maag en de spijsvertering.
mispel

Op het moment dat de vrucht zachter wordt (na de vorst of nadat je ze laat invriezen en dan een paar dagen laat liggen), ontstaat er van binnen een fermentatieproces. Daarmee krijgt het vruchtvlees een zoete smaak.

De uitdrukking “zo rot als een mispel” komt hier vandaan.

Zo rot als een mispel

De mispels krijgen namelijk een lekkere smaak door het rottingsproces. Maar dat mag ook weer niet te lang doorgaan, want dan gaan de mispels schimmelen.

mispel
Niet iedereen vind dit zo smakelijk om te eten. Maar je kunt er nog meer dingen mee doen, want de smaak is wel bijzonder.

Dus dacht ik, laat ik er eens een likeur van maken,

Eerste keer voor mij, dus ik weet nog niet hoe het resultaat is (dat zal ik je later vertellen), maar zie hieronder alvast het recept zoals ik het gemaakt heb.

Veel plezier ermee!

Recept van Mispel likeur

Wat heb je nodig:

  • 400 gram rijpe mispels
  • 1 liter wodka of jenever of brandewijn
  • 300 gram rietsuiker
  • 10 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 of meerdere glazen potten met deksel(s)
  • 1 of meerdere schone flessen

Aan de slag:

  1. Was de rijpe mispels en dep ze droog.
  2. Leg de mispels in een glazen pot. Je hoeft ze niet klein te snijden.
  3. Voeg de rietsuiker, de kruidnagels en het kaneelstokje toe en giet de wodka, jenever of brandewijn er overheen. De vloeistof moet boven de mispels uitkomen.
  4. Sluit de deksel op de pot en laat de pot minimaal 3 maanden staan.
  5. Schud de pot af en toe.
  6. Na 3 maanden giet je de likeur door een vergiet met daarin een schone doek, zodat het vruchtvlees niet mee komt in de mispel likeur.
  7. Giet de mispel likeur in schone flessen.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

En samen met het Wilde Herfst Pakket kun je helemaal snel zelf aan de slag.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Maria

    Hoi Carla,
    De mispel likeur is na 3 maanden klaar, niet na 6 maanden. Dus drie maanden laten staan en dan zeven en kan de likeur genuttigd worden. Proost alvast.
    Lieve groet, Maria

  2. Carla van Lieshout

    Vandaag ga ik de mispel likeur over gieten in een fles. Ben er benieuwd hoe hij zou smaken over 3 maanden. Bedankt voor het recept. Ben geen alcohol drinker, maar vond het leuk om te doen. Ik heb brandewijn gebruikt. Gelijk ook andere geprobeerd. Mijn vraag is waarom 6 maanden. ??? Perenlikeur , granaatappel likeur korter???

  3. Job Reitsema

    Heb je recept gevolgd . We hebben extreem veel rotte mispels.

Leave a Comment