moerbei

Moerbei kwarktaart

Sinds een aantal jaren heb ik een Moerbeiboom in mijn tuin staan.

Dit jaar hangen daar al aardig wat zwarte bessen aan.

En tjonge, wat zijn die super lekker.

Ze moeten snel geoogst worden, want de vogels weten ook hoe lekker ze zijn.

moerbei

De “Aardbeiboom”

In Hongarije noemen ze deze boom “Eperfa”, wat als je het vertaald “Aardbeiboom” betekent.

Nu hangen er geen rode aardbeien in hoor. Maar wel zwarte – of bij sommige varianten ook rode en witte – moerbeibessen die erg lijken op bramen.

De bessen zijn alleen iets langer dan bramen. En wanneer je een moerbeibes plukt komt er een steeltje mee. Ze zijn veel zachter dan bramen en daardoor iets lastiger om te bewaren.

Permacultuur boom

Wat mij betreft is de Moerbei een typische permacultuur boom.

Ze groeit razendsnel en produceert daardoor veel mulchmateriaal in de herfst om de bodem te bedekken. Ieder jaar produceert ze een grote hoeveelheid bessen, die een gezonde voedselbron zijn.

moerbei

De Moerbei kan uitgroeien tot een flinke boom en laat op een groot oppervlak zijn bessen vallen wanneer deze niet geplukt worden.

Daarom is deze boom ook ideaal om te planten in een gedeelte waar kippen vrij mogen lopen, zodat ze niet alleen genieten van de schaduwrijke plekken, maar ook van de vallende bessen.

Moerbei bessen verwerken

De Moerbei bessen zijn heerlijk vers te eten, maar kunnen ook goed verwerkt worden tot jam, sap of in toetjes of taarten. Ook is het ideaal om de bessen te drogen.

Doordat de moerbei bessen vrij zacht zijn, is de kans heel groot dat je bij het plukken rode handen krijgt.

Veel antioxidanten

Moerbei bessen zijn heel gezond omdat ze rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

Ze bevatten vitamine A, B6, C, E, K en de mineralen calcium, fosfor, kalium, koper, magnesium, selenium, ijzer en zink.

Hieronder een recept om Moerbei kwarktaart te maken.

Geniet ervan!

moerbei

Recept Moerbei kwarktaart

Wat heb je nodig voor de bodem:

  • 12  dadels
  • 200 gr gemengde noten of pitten (ik heb 50 gr. walnoten, 75 gr. hazelnoten, 75 gr. zonnebloempitten gebruikt)
  • 5 el kokosolie
  • 1 el citroenrasp
  • snufje zout
  • springvorm (doorsnede 20 cm)

Aan de slag voor de bodem:

  1. Ontpit de dadels. Als je dadels hard zijn laat ze dan even weken zodat ze zachter worden, het water gebruik je vervolgens niet in de taart).
  2. Smelt de kokosolie in een pannetje.
  3. Hak de gemengde noten/pitten fijn (bijv. in blender).
  4. Meng met een blender, de citroenrasp, snufje zout en de gesmolten kokosolie hier goed doorheen.
  5. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  6. Smeer het mengsel uit op de bodem en druk het goed aan met de achterkant van een lepel.
  7. Zet de vorm in de koelkast zodat de kokosolie weer vast kan worden.

Wat heb je nodig voor de vulling:

  • 2 handen moerbei bessen (of andere bessen als je deze niet hebt)
  • 750 gr magere kwark of vaste Griekse yoghurt
  • 100 ml citroensap
  • 100 ml water
  • 8 gram agar-agarpoeder
  • 3 – 5 el vloeibare honing naar smaak

Aan de slag met de vulling:

  1. Schep de kwark in een bak en roer de honing erdoor.
  2. Schenk het citroensap met het water in een pannetje samen met de agar agar en breng het aan de kook terwijl je goed blijft roeren. Laat het 2-3 minuten al roerende koken. Als je niet stevig roert krijg je klonten.
  3. Meng het vervolgens door het kwarkmengsel heen en roer het goed door elkaar.
  4. Giet het op de bodem en zet het enkele uren in de koelkast.
  5. Leg voor het serveren de moerbei bessen op de taart.

Geniet ervan!

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment