Vlierbloesemchampagne

Vlierbloesemchampagne

Wat is het toch een prachtig gezicht!

De normaal zo onopvallende vlier die twee keer per jaar een metamorfose ondergaat.

In de lente straalt zij volop met grote crèmekleurige bloemschermen. En in de herfst siert zij het groen, geel en rood met diep paarse bessen.

Vlierbloesemchampagne

 

De vlier staat nu volop in bloei en dat is genieten blazen. Want de bloemetjes hebben een fris zoete smaak waar je heel veel lekkernijen mee kunt maken.

De vlierbloesem bevat een natuurlijk gist zodat je er ook een licht alcoholisch drankje mee kunt maken, zoals deze vlierbloesemchampagne.

Vlierbloesemchampagne

 

Pluk dan ook alleen de volledig geopende bloemen, die veel stuifmeel bevatten. En spoel ze vooral niet af, dan raak je het stuifmeel kwijt.

Ze bloeit echter maar een paar weken per jaar. Dus wil je er nog van genieten, dan zal je niet te lang moeten wachten met het verzamelen van de bloemschermen.

 

Vlierbloesemchampagne

Recept Vlierbloesemchampagne

Wat heb je nodig:

  • 12 – 15 grote vlierbloesemschermen
  • 4 liter water
  • 600 gram suiker (ik heb ruwe rietsuiker gebruikt)
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 2 (biologische) citroenen
  • Voldoende beugelflessen voor 4 liter champagne (ik gebruik 750 ml beugelflessen)

Aan de slag:

  1. Pluk op een droge, het liefst zonnige dag, de bloesems.
  2. Spreid de bloesems buiten, op een krant, uit om de beestjes eruit te laten lopen (spoel de bloemen NIET af).
  3. Knip de grote stelen weg, deze hebben een bittere smaak.
  4. Vul een ruime pan met 4 liter water en roer daar de suiker en de appelciderazijn door.
  5. Voeg de vlierbloesemschermen toe.
  6. Snij de citroen in schijven en leg deze op de vlierbloesem.
  7. Laat het brouwsel 24 uur trekken op een warm plekje, b.v. op de vensterbank.
  8. Schep de vlierbloesem en citroen uit het brouwsel en zeef deze door een schone theedoek.
  9. Giet de champagne in flessen. Let erop dat je de flessen niet volledig vult maar laat voldoende ruimte over in de hals. Door het fermenteren ontstaat er koolzuur en wanneer je dit niet de ruimte geef kan je fles ontploffen. En dat geeft toch een bende 😉
  10. Zet de flessen donker weg.
  11. De vlierbloesemchampagne is na twee weken klaar om van te genieten!

Tip! Mocht je geen biologische citroenen hebben, schrob dan de schil van de citroenen goed met heet water en baking soda om de waslaag (en eventuele pesticiden) te verwijderen. Je kunt de citroenen natuurlijk ook gewoon uitpersen en enkel het sap gebruiken.

De Wilde Zomer

Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Author
    Harmony

    Hoi Alice, ook ik heb ervaring met ontploffende flessen en het is inderdaad geen pretje. Tegenwoordig vul ik de flessen dus maar tot aan de hals. Sindsdien heb ik geen ontploffende flessen meer gehad. Ik haal verder tussentijds niet de druk van de fles door hem te openen, de fles blijft gesloten. Verder smaakt de champagne (mijn inziens) precies hetzelfde als uit een volledig afgevulde fles.

  2. Alice

    Betreft : Vlierbloesemchampagne. Ik zet jaarlijks vlierbloesemchampagne op. Mijn angst voor ontplofte flessen is echter groot(is al eens gebeurt ) jij geeft raad van de druk van de fles af te laten. Nu is mijn vraag wat doet dit met de kwaliteit, de bewaartijd en het mousseren bij het uitschenken. En wanneer weet je nu mag ik stoppen met de druk af te laten ? want na 2 weken is er in sommige flessen nog een gissing proces bezig. Dank voor alle info groetjes Alice

Leave a Comment