Roomijs

Roomijs maken zonder ijsmachine

Als kind was ik al verzot op roomijs.

En nu nog steeds…. 🙂

De smaak Praliné (hazelnoot) is mijn absolute favoriet. 

Zo kwam er vroeger eens in de zoveel weken een kar van een ijsboer uit België langsrijden en deze had het allerlekkerste ijs vond ik. 

Smaakherinnering

Ken je dat?

Dat een bepaalde smaak in je geheugen gegrift staat en dat niets anders er meer aan kan voldoen. 

Gelukkig heb ik een ijsrecept gevonden van “ouderwets roomijs” waar ik hartstochtelijk mee kan variëren. Vooral de hazelnoten variant vind ik echt heerlijk. 

Roomijs

Ik ga deze zomer lekker allerlei combinaties uitproberen met noten, verse vruchten en chocolade. 

Ouderwets roomijs

De basis-ingredienten uit dit ijs bestaan uit slagroom, gecondenseerde melk en een klein beetje alcohol.

Door de combinatie van de wat vettige room en melk met alcohol krijg je een perfecte structuur zonder een ijsmachine te gebruiken. Ook hoef je bij dit recept niet elk half uur te roeren om te voorkomen dat waterkristallen zich binden met het ijs. 

De alcohol proef je niet, die is echt alleen voor de structuur.

Super makkelijk maken dus!

Hier het recept:

Recept Ouderwets Roomijs

Wat heb je nodig: 

  • 400 ml slagroom
  • 200 ml gecondenseerde melk (om dit zelf te maken, zie hier het recept)
  • 2 eetlepels alcohol (likeur of hazelnootlikeur of whisky)
  • 75 gram geraspte hazelnoten of naar smaak chocolade stukjes of cacao poeder,  kaneel etc.
  • plastic bak/tupperware met deksel van 1 liter inhoud

Aan de slag:

  1. Klopt de slagroom in een koude kom met de mixer tot er zachte pieken ontstaan. 
  2. Voeg nu de gecondenseerde melk en de alcohol toe en mix het nog even er doorheen. 
  3. Meng de geraspte hazelnoten (of andere noten/vruchten/chocolade) er doorheen. 
  4. Vries het geheel in een plastic bak met deksel (bijv. een oud ijsbakje).
  5. Wacht minimaal 6 uur (als dit lukt tenminste…) tot je het uit de vriezer haalt. 

Geniet ervan!

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan zijn mijn boeken De Wilde Zomer en De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Kleurrijke boeken boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

Of bekijk het filmpje over mijn Online Jaarcursus Natuurlijk Leven, waar ik je door de seizoenen heen laat zien hoe je de natuur heel praktisch in huis kunt halen. Een jaar lang steeds natuurlijker leven.

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.