appelazijn

Authentieke appelazijn

Graag deel ik dit recept met je. Een recept dat voor mij heel dierbaar is.

Het is tegelijkertijd een voorproefje van recepten uit mijn boek “De Wilde Zomer“.

Appelazijn.

Appelazijn is een product dat voor mij niet meer weg te denken is uit ons huishouden.

  • Ik gebruik het in gerechten, b.v. als basis voor de saladedressing of om zelf kruidenazijn van te maken.
  • Voor de gezondheid ’s morgens een eetlepel appelazijn. Of direct op het moment als verkoudheidsklachten de kop op steken.
  • Bij een verbrande huid en insectenbeten geeft het verlichting.
  • Het is de basis voor veel schoonmaakproducten. In te zetten als wasverzachter, conditioner, en verwijdert kalkaanslag als sneeuw voor de zon.
  • Zelfs onze dieren krijgen appelazijn. Bijvoorbeeld als de kippetjes aan het niezen zijn. Dan krijgen ze een scheutje appelazijn in hun waterbakje, en dan is de nies binnen enkele dagen verdwenen!

Onmisbaar dus in elk huishouden! En nog makkelijk te maken ook, probeer het maar eens.

Recept voor Appelazijn

Wat heb je nodig:

  • 1 grote glazen pot
  • hele appels of alleen appelschillen en klokhuizen genoeg om de glazen pot tot de rand te vullen
  • water, genoeg om de pot te vullen
  • katoenen doek (bijv. schone katoenen zakdoek)

Aan de slag:

  1. Kook een ruime hoeveelheid water en laat het volledig afkoelen.
  2. Was de appels en snijd ze in stukken. Dit mogen best grove stukken zijn. De appelschillen en klokhuizen kunnen mee gebruikt worden.
  3. Vul de glazen pot tot net iets onder de rand met de appelstukken.
  4. Voeg het afgekoelde water toe zodat alle appels onder water staan.
  5. Zorg ervoor dat de appels niet gaan drijven. Zie tip.
  6. Bind een katoenen doek over de opening van de pot, zodat er geen beestjes bij kunnen komen.
  7. Zet de pot buiten of in een schuurtje. Niet in de directe zon, maar ook niet in het donker.
  8. Wacht zo’n 2-4 weken en dan is de azijn klaar. Je weet dat hij klaar is doordat het naar azijn ruikt.
  9. Als er een witte laag bovenop komt, verwijder je deze voorzichtig.
  10. Giet de appelazijn in flessen over en berg deze op in een donkere omgeving.

Tip:

Om te voorkomen dat de appels gaan drijven, kun je een kleiner schaaltje dan de opening van de pot op de appels leggen met iets zwaars erop. Er moet namelijk wel lucht bij het water kunnen komen, maar de appels mogen niet in aanraking komen met de lucht.

 

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.