hazelnootpasta

Hazelnootpasta

Wie kent het niet, hazelnootpasta.

Kinderen smullen ervan. Een echte tractatie voor op brood of op de pannenkoek.
Zelf neem ik er ook graag een flinke hap van :)

Op menig ontbijttafel staat er wel een potje donkerbruine hazelnootpasta. Vaak uit de winkel, van een of ander bekend merk beginnend met “Nu” of het eigen label van de supermarkt.

Een zoete notentractatie

Een zoete notentractatie, die eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om zelf te maken. Zeker niet als je een paar hazelaren achter in de tuin hebt staan. De pasta is alleen wat minder lang houdbaar dan die uit de winkel, maar wel lekker vers en je weet wat je erin stopt.

Hazelnoten beginnen in september rijp te worden en kunnen het beste in september tot november geoogst worden. Ik kijk zelf altijd of de plant al bijna zo ver is om de noot te laten vallen, of wacht gewoon tot ze op de grond liggen. Want dan weet je zeker dat ze goed rijp zijn.

Eén van de gezondste noten

Het schijnt dat de hazelnoot een van de gezondste noten is die je kunt eten (stampvol vitaminen, mineralen en bevat veel linolzuur).

Heel fijn dus om altijd een voorraadje in huis te hebben, zodat je altijd een verse hazelnootpasta kunt maken.

Uiteraard kun je nog veel meer leuke lekkere dingen doen met hazelnoten, maar de hazelnootpasta hoort er natuurlijk ook standaard bij, toch?

 

hazelnootpasta

Recept hazelnootpasta:

Wat heb je nodig:

  • 200 gr hazelnoten
  • 125 ml kokosolie
  • 4 el (rauwe) cacaopoeder
  • 3 el honing
  • 100 ml halfvolle of volle melk op kamertemperatuur
  • snufje zout

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Verspreid de hazelnoten op een met bakpapier beklede ovenplaat en rooster ze 10 minuten in de oven. Halverwege even de noten schudden zodat ze keren.
  3. Laat de hazelnoten afkoelen.
  4. Smelt de kokosolie in een pannetje. Wanneer de kokosolie gesmolten is, haal je de pan van het vuur en zodra de kokosolie net onder de 40 graden Celsius komt, voeg de honing toe.
  5. Maal de hazelnoten fijn in de blender totdat het een pasta wordt.
  6. Voeg het kokosolie-honingmengsel toe aan de hazelnoten en meng het in de blender door elkaar.
  7. Meng de cacao, de melk en het zout er door.
  8. Schep het over in een glazen pot.
  9. In de koelkast wordt de hazelnootpasta weer dikker.
  10. De pasta in de koelkast bewaren. Deze is 1 week houdbaar.

 

Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Herfst is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden, noten en bessen en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment