Online Jaarcursus Natuurlijk Leven

Aanmelden voor de online jaarcursus 2018 is nu mogelijk!


Zie hierboven mijn informatiefilmpje waarin ik je in een notendop vertel wat je kunt verwachten van deze online jaarcursus.


Een droom die uitkomt…


Al lange tijd droom ik erover om op een hele makkelijke manier veel mensen te kunnen bereiken die een verandering willen in leefstijl. Die een drang voelen om een meer natuurlijk leven te leiden. Dichter bij de natuur. En ze daar dan heel praktisch bij te kunnen helpen. Stap voor stap, gedurende een wat langere periode. Zodat de gewenste veranderingen geen wishful thinking meer zijn, maar realiteit worden.

Met deze online jaarcursus kan dit nu.

Want een meer natuurlijke leefstijl aannemen is in het begin wat onwennig. Je moet er in groeien. En dan is het heel fijn als je voor een bepaalde tijd begeleid wordt om te leren hoe je de natuur in huis haalt en om te ervaren op welke wijze dit voor jou een invulling kan krijgen.

Ik geniet van de cursus en kijk op een andere manier naar alles dat groeit en bloeit. Dank je wel Maria!Jennie

De alledaagse praktijk

Met deze online jaarcursus heb ik de mogelijkheid om jou en andere deelnemers van week tot week, van seizoen tot seizoen, mee te nemen in de alledaagse praktijk van een Natuurlijk Leven.

Ieder seizoen heeft namelijk zijn eigen dynamiek, waarbij ik je laat zien hoe je dit natuurlijke patroon kunt omarmen en integreren in je dagelijkse leven.

Je kunt het zien als een avontuurlijke reis die we samen maken. Waarbij we starten in de lente waar de natuur ontwaakt, deze tot volle uitdrukking komt in de zomer om uiteindelijk een terugtrekkende beweging te maken in de late herfst. Het moment waarop de natuur zich weer voorbereid op een winterretraite.

Het was een magische reis die me weer dichter bij de natuur heeft gebracht. Love it! Marjanne
Wat ben ik blij met het volgen van je wekelijkse lessen, bedankt daarvoor!
Mirjam

Hieronder kun je lezen hoe de online cursus is opgezet, wat je er precies van kunt verwachten en hoe je je kunt aanmelden.

Met veel plezier heb ik de jaarcursus gevolgd. Behalve veel zinvolle informatie en leuke reepten bracht het me vooral meer in contact met de seizoenen.
Erna
“Echt iets voor jou als je graag meer natuurlijke producten in huis wilt hebben, maar het lastig vindt om dit in praktijk te brengen.”

Hoe heb ik de online jaarcursus opgezet?


De opbouw van de cursus is als volgt:

 • Iedere week staat er online een nieuwe les klaar
  Iedere week? Ja echt, iedere week (m.u.v. 3 vakantieweken)! Want zo kan ik je een jaar lang meenemen, van seizoen tot seizoen, van week tot week, in het wel en wee van een natuurlijk leven. Waar je in die periode op moet letten, welke kruiden er te vinden zijn, hoe je de natuur een handje kunt helpen en welke plant/oogst/verwerk-acties je op je agenda kunt zetten. Iedere vrijdagochtend ontvang je van mij een mailtje met daarin een link naar de nieuwe les. Die kun je dan bekijken op het moment dat dit voor jou goed uitkomt.

 • Elke twee weken zet ik een wild kruid of plant/boom centraal
  Een plant die op dat moment buiten vindbaar is en waar we ons helemaal mee zullen verbinden (denk aan de paardebloem, de hondsdraf, weegbree, zevenblad, goudsbloem, echinacea, etc. ). In totaal zullen we zo meer dan 25 eetbare en geneeskrachtige planten behandelen.

 • Aan de hand van filmpjes laat ik je zien hoe je ieder kruid/plant/bloem kunt herkennen
  Waar je het kunt vinden, hoe je het kunt oogsten, waar de plant voor staat en wat je er mee kunt doen. Je ontvangt per plant – naast het filmpje – uitgebreid beschreven informatie en een aantal recepten waarmee je die twee weken zelf aan de slag kunt. Recepten om gerechten te maken, om zalven en tincturen te maken voor je gezondheid, om handige middeltjes te maken voor in huis, etc. Gewoon, net als in mijn boeken. Maar dan natuurlijk nieuwe recepten!

 • Naast planten, behandel ik om de week een speciaal Natuurlijk Leven thema
  Dat wordt heel gevarieerd: bijvoorbeeld hoe je zelf zeep, zalven en tincturen maakt, hoe je kruiden droogt, kaas en yoghurt zelf maakt, op een natuurlijke wijze je huis schoon houdt, je je eigen verzorgingsproducten maakt én ik laat je kennis maken met permacultuur in de praktijk. Ook deze onderwerpen laat ik je aan de hand van filmpjes zien, zodat je de praktijk direct in beeld krijgt. Hiermee heb je meteen een kijkje in mijn eigen natuurlijk leventje, omdat ik je door de seizoenen heen meeneem in dagelijkse bezigheden. Een kijkje in de keuken bij Harmony dus :-)

 • Er is een groepsforum waar je me mij en andere cursisten informatie kunt uitwisselen
  Een groepspagina waar alle cursisten toegang toe hebben. Hier kun je vragen stellen over de behandelde onderwerpen, ervaringen en aanvullende recepten met elkaar delen, tips vinden en nog veel meer. Ook zal hier aanvullende informatie terecht komen en leuke nieuwtjes worden gedeeld.

 • Daarnaast vraag ik je om gedurende de cursus een notitieboek bij te houden
  Waar je al je bevindingen in noteert. Want naast alle kennis en praktijkvoorbeelden die je zult tegenkomen en de experimenten die jij zelf zult uitvoeren, is er als rode lijn door de cursus heen de vraag: “Wat kan jij hier mee? Hoe kan jij dit thema of deze kennis zelf toepassen in jouw leven?” Als afronding van de cursus vraag ik je (en dat is uiteraard geheel vrijwillig) om hier voor jezelf de belans voor op te maken en dit op te schrijven. De wintertijd is daar een mooi moment voor…

“Een super gevarieerde cursus waarbij je iedere week opnieuw wordt geprikkeld om een beetje natuurlijker te leven.”

Wat levert het jou op als je meedoet?


1. Een jaar lang natuurlijk leven prikkels:
Je zult een jaar lang allemaal aspecten ervaren van een natuurlijke leefstijl, zodat jij kunt kijken wat dit voor jou in praktijk betekent;

2. Verbinden met wilde kruiden en planten:
Je leert meer dan 25 wilde kruiden en planten uit jouw eigen omgeving herkennen en toepassen. En niet alleen op papier, je gaat ermee aan de slag! Met superveel nieuwe makkelijk te maken recepten!

3. Veel contact met elkaar:
Je zult met een groot aantal medecursisten contact hebben om kennis, ervaringen en inzichten te delen.

4. En dit alles met gemak vanuit je eigen huis:
Want je kunt op je eigen tempo, in je eigen tijd, vanuit je eigen huis, deze cursus meedoen. Heerlijk toch?

“Je leert te werken met wilde kruiden op een hele fijne, makkelijke en vooral ook praktische manier. In je eigen tempo en op jouw eigen manier.”

Wanneer:

De online jaarcursus start op 20 maart 2018 en eindigt medio december 2018.

“Iedere week word je gevoed met een gezonde dosis natuurlijk leven.”

Jouw investering:

Jouw enthousiasme en € 199


Vrienden Actie

Meld je je aan samen met een vriend(in) of familielid, kijk dan hier voor de speciale Vrienden Actie!


 
 

Ik hoop van harte dat ik jou kan verwelkomen bij deze Online Jaarcursus Natuurlijk Leven.

Ja, ik meld me aan voor de Online Jaarcursus Natuurlijk Leven

Wat anderen zeggen over de
Online Jaarcursus Natuurlijk Leven

Lieve Maria, ik wil je even laten weten dat ik ontzettend blij ben met jou cursus! Je doet het zooo goed! Ik het eerste jaar kruidengeneeskunde gedaan, maar eerlijk gezegd leer ik van jou meer en beter! Ik hoop echt dat je met een vervolgcursus door gaat!! Ik wil niet stoppen! Je maakt me blij! Lieve groetjes,
Yvonne
Ik vond het een magische reis en het heeft me weer dichter bij de natuur gebracht. I love it! dankjewel Maria en ik hoop dat er een vervolg cursus komt! Marjanne
Deze cursus is voor mij een praktische schat aan informatie geworden. Maria neemt je wekelijks mee op een inspirerende en boeiende manier in de wereld van de “alledaagse natuur”. Zodanig dat je het liefst direct naar buiten gaat om het geleerde in praktijk te zien, te ervaren en ook de prachtige recepten direct wilt uitproberen. Een weldaad voor lichaam en geest. En het mooie is: ook als je geen tuin hebt kan je dit gewoon doen. Een echte aanrader. Liefs,Geertje
Ik geniet van de cursus en kijk op een andere manier naar alles dat groeit en bloeit. Dank je!
Jennie
Door de jaarcursus hebben wij al een heleboel dingen in huis veranderd! Elke week komt een nieuw onderwerp aan bod en je bepaalt zelf hoe dat bij je past. Doordat de onderwerpen op verschillende manieren worden gepresenteerd (door video, tekst en recepten) blijft het bij mij lekker hangen. De video’s zijn tevens een lust voor het oog want gemaakt op heel mooie plekken. De lessen zijn toegankelijk, bruikbaar en prikkelen om zelf aan de slag te gaan.
Ireen
De cursus heeft mij nog meer inzichten gegeven, wat in het dagelijkse bestaan een grote rol speelt, eten uit de natuur en natuurlijk huishouden. Maria, ik heb veel geleerd van jou.
Hennie
Heel veel dank voor de wijze waarop jij de cursus hebt aangeboden. Leuke en leerzame video’s, mooie heerlijke recepten voor de smaakpapillen maar ook voor de huid. Kortom heel veel info waar ik een naslagwerk van samengesteld heb en regelmatig iets uitpik. Mocht je weer starten met een mooie, leuke en leerzame cursus, dan zal ik me daar zeker voor aanmelden. Harmony in kleur, geur en smaak en nét even anders.
Tony
Wat ben ik blij met het volgen van je wekelijkse lessen, bedankt daarvoor!
Mirjam
Topcursus! De jaarcursus is voor mij een middel tot een doel: zo weinig mogelijk missen van wat de natuur te bieden heeft. Ik kan misschien niet alles gelijk maken of elk plantje of kruidje in mijn omgeving vinden, maar dankzij de cursus ben ik nóg beter naar de natuur gaan kijken en heb ik wel een hoop uit kunnen proberen. En wat nog niet gelukt is, kan ik volgend jaar opnieuw proberen, want de natuur loopt niet weg! Alice
Met veel plezier heb ik de jaarcursus gevolgd. Behalve veel zinvolle informatie en leuke reepten bracht het me vooral meer in contact met de seizoenen.
Erna
Een leuke en leerzame cursus tegen een aantrekkelijke prijs waarin je leert wat je allemaal kunt doen met wilde kruiden, noten, bessen enz. Elke les heeft een bepaald onderwerp. Het leuke is dat het onderwerp groeit en bloeit in de periode dat je de les ontvangt. In de les wordt alles uitgelegd over het onderwerp bijv. waar het groeit, waar je op moet letten, hoe je het kunt herkennen, wat je kunt gebruiken en wat niet, welke stoffen er in zitten en waar die goed voor zijn. Er zitten altijd 1 á 2 recepten bij zodat je er zelf mee aan de slag kunt. Echt een leuke cursus.
Monique