peterselie

Peterselie en Peterseliezalf

Peterselie kennen we allemaal wel als smaakmaker in de keuken.

Maar vroeger werd het vooral ingezet als geneeskrachtig kruid.

Mediterraan kruidje

Oorspronkelijk komt dit fijne geurende kruid uit gebieden rond de Middellandse Zee.

Bij de oude Grieken werd Peterselie gezien als kruid dat vreugde brengt. En het waren de Romeinen die haar over Europa hebben verspreid.

peterselie

Gekrulde peterselie

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen Peterselie.

De meest bekende is de gekrulde Peterselie.

Daarnaast heb je ook de plattere Peterselie of de bladpeterselie. Deze laatste Peterseliesoort is qua smaak net wat lekkerder dan de gekrulde. Maar heeft als nadeel dat ze niet lang houdbaar is. Daarom vind je deze minder snel in de winkels.

peterselie

Bladpeterselie

Dan heb je nog de wortelpeterselie.

In het oosten van Europa wordt ze ook vooral gekweekt voor haar wortel. Ook in Nederland is gestaag de Peterseliewortel weer terug aan het komen. Als een vergeten groente.

Geneeskrachtig

De bladeren van Peterselie zijn rijk aan anti-oxidanten als betacaroteen, vitamine C, E en K, foliumzuur en vezels.

Ook zit ze bomvol mineralen: ijzer, calcium, silicium, boron, kalium, magnesium, jodium.

Peterselie staat erom bekend dat het helpt om je lichaam te ontgiften en de zware metalen te verwijderen, middels het stofje chlorophyl dat in de bladeren zit.

Peterselie stimuleert de lever en reinigt het bloed.

Peterselieblad is infectie- en ontstekingswerend en antibacterieel en werkt tegen schimmels in het lichaam. Ook werkt ze pijnstillend.

Daarnaast activeert ze de nieren en de blaas en is licht vochtafdrijvend.

De aanwezigheid van etherische olie geeft haar de mogelijkheid om vieze geuren te neutraliseren. Daarom wordt wel aangeraden om Peterselie te kauwen als je knoflook gegeten hebt. Je krijgt erdoor een frisse adem.

peterselie

Toepassingen

Wil je Peterselie inzetten om je lichaam te ontgiften, kan je er een thee van zetten of groene smoothie of shake van maken. Werkt ook goed tegen hoge bloeddruk.

Tevens kan een aftreksel van Peterselieblad als oogbadje ingezet worden bij oogontsteking.

Peterselie in je tuin

Peterselie kan prima geplant worden naast tomaten, asperges, wortelen en bieslook. Ik heb door mijn tuin dan ook op diverse plekken Peterselie staan.

Ze helpt om kevers en de wortelvlieg weg te houden. Ook is het een waardplant (een gastheer) voor de nachtvlinders: boksbaardvlinder en de spurrie-uil.

Recept voor Peterseliezalf

Je kunt van Peterselie een Peterseliezalf maken om de geneeskrachtige werking van dit kruid in te kunnen zetten voor je huid.

peterselie

Doordat ze infectie- en ontstekingsremmend werkt, antibacterieel, schimmeldodend en pijnstillend is, is het een ideaal kruid om in te zetten als zalf voor ontstoken wondjes of bij droge gebarsten huid.

Heel fijn als je bijvoorbeeld een dag hard aan de slag bent geweest in de tuin :-)

Hieronder zie je het recept om Peterseliezalf te maken.

Je maakt eerst Peterselie-olie (stap 1) en vervolgens er een zalf van te maken (stap 2).

Koude versus warme methode

De methode die ik hieronder beschrijf is zoals ik graag zelf mijn zalven maak, waarbij je het kruid voor een langere periode laat trekken in de olie.  Dit noem je zalf maken via een “koude methode”.

Je kunt er ook voor kiezen om de zalf veel sneller te maken via een “warme methode”, die ik onderaan zal beschrijven.

Stap 1: Peterselie-olie maken

peterselie

Wat heb je nodig:

  • verse of gedroogde peterselie
  • een glazen (jam)pot met deksel
  • olijfolie of amandelolie
  • schone glazen jampot met deksel

peterselie

Aan de slag:

  1. Knip de peterselie in kleine stukjes en vul hier een schone glazen pot bij verse peterselie voor 3/4 hiermee en bij gedroogde peterselie voor de helft ermee.
  2. Giet de olie over de peterselie heen tot de bovenkant.
  3. Leg boven op de pot een katoenen doek of kaasdoek en bind het met een elastiekje of met een koordje vast. Laat dit 2 dagen staan. Het vocht in de peterselie kan nu nog verdampen.
  4. Plak een etiket op de pot met “peterselie-olie” en de datum.
  5. Schroef na 2 dagen de deksel op de pot en laat het nu 4 tot 6 weken op een zonnige plek staan.
  6. Schud de pot regelmatig en zorg ervoor dat de peterselie onder de olie blijft.
  7. Schenk na 4-6 weken de olie door een fijne zeef of koffiefilter.
  8. Schenk de olie in een fles en berg het op een donkere plek af.

Stap 2: Peterseliezalf maken

peterselie

Wat heb je nodig:

  • 8o gram Peterselie-olie (let op: afwegen in grammen!)
  • 30 gram kokosolie
  • 10 gram bijenwas
  • evt. 10 druppels etherische olie naar keuze (bijv. peterselie of lavendel)

Aan de slag:

  1. Schenk de peterselie-olie in een pannetje au-bain-marie.
  2. Voeg hieraan de kokosolie en de bijenwas toe en warm het langzaam op.
  3. Wanneer de bijenwas is gesmolten roer je het goed door elkaar.
  4. Het kan nu van het vuur.
  5. Voeg naar wens de etherische olie toe en roer het goed door elkaar en schenk de vloeibare zalf in een of meerdere schone (steriele) potjes.
  6. Laat de zalf afkoelen. De zalf is dan klaar voor gebruik.

De zalf op een koele plek bewaren.

Houdbaarheid: 1 jaar

Peterseliezalf via de “warme methode”:

Als je sneller resultaat wilt hebben (of de zalf bijvoorbeeld snel nodig hebt), kun je dat als volgt doen:

Wat heb je nodig:

  • twee handen vol verse of 1 hand vol gedroogde peterselie
  • 150 ml olijfolie of amandelolie

Aan de slag:

  1. Knip of snijd de peterselie in kleine stukjes.
  2. Voeg de peterselie samen met de olie in een klein pannetje au-bain-marie of in een glazen jampot die je in een pan zet.
  3. Laat de olie bij lage temperatuur opwarmen en laat het 1 uur zachtjes trekken.
  4. Dan is de olie klaar en kan de olie afgegoten worden door een fijne zeef, of een zeef met een schone doek erover, zodat de peterselie in de zeef achterblijft.

Je kunt nu verder gaan met stap 2 zalf maken.

Veel plezier ermee!

 

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Comments

  1. Maria

    Hoi Véronique, Peterselie drogen is zeker een optie. Echter wanneer je de zalf maakt, geef ik persoonlijk de voorkeur aan de verse peterselie als ik die heb staan. Lieve groet, Maria

  2. veronique van den bossche

    Hallo Maria,
    Is peterselie drogen een optie??

    Véronique

Leave a Comment