smeerwortelzalf

Smeerwortelzalf

Smeerwortelzalf is één van die middeltjes die ik standaard in huis heb. Daarom moest ik dit recept wel in mijn boek “De Wilde Herfst” een waardevol plekje geven.

Smeerwortelzalf helpt namelijk uitstekend bij kneuzingen, blauwe plekken en spierpijn. En als je een brigade rondrennende kinderen in huis hebt, gebruik je deze zalf met grote regelmaat :-) .

Maar ook toen ik laatst op een meerdaagse lange wandeltocht ging, was het heel fijn om smeerwortelzalf bij me te hebben.

Ik maak smeerwortelzalf meestal in de herfst, omdat in de herfst de energie van de planten weer richting wortels gaat. Dus alle zonnekracht die de plant gedurende de zomermaanden heeft verzameld, gaat dan in de wortel zitten.

Wat heb je nodig:

  • 50 gr verse smeerwortel of 30 gr gedroogde smeerwortel *
  • 70 ml  olijfolie of zonnebloemolie
  • 10 gr bijenwas

Aan de slag:

  1. Maak de verse wortels goed schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Verwarm au-bain-marie de olie samen met de smeerwortelstukjes.
  3. Roer regelmatig en laat het 2 uur op laag vuur staan (zeker niet koken).
  4. Laat het afkoelen en verwarm het weer een uur au-bain-marie.
  5. Giet het door een vergiet met schone doek erin.
  6. Verwarm de olie opnieuw au-bain-marie met de bijenwas, totdat de bijenwas is gesmolten.
  7. Roer het goed door elkaar.
  8. Schenk het in schone potjes.
  9. Wacht tot het afgekoeld is en sluit de potjes af met de deksels.

* wanneer je gedroogde smeerwortel gebruikt laat deze 2 dagen in een beetje wodka weken.

Heel veel plezier met het maken van deze zalf.

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk artikel?

Dan is mijn boek De Wilde Herfst wellicht ook iets voor jou. Een kleurrijk boek boordevol makkelijke leuke recepten om zelf de natuur in huis te halen.

 

 

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment