postelein

Wilde postelein salade

Wilde postein of zomerpostelein

Ieder jaar in de zomer schiet op ons terras, tussen de tegels, de wilde postelein tevoorschijn.

Wilde postelein wordt ook wel zomerpostelein genoemd.

Ze heeft kleine dikkere vlezige blaadjes aan rode stengels. Wanneer ze bloeit, in de ochtenden, heeft ze kleine gele bloemetjes.

postelein

Op het eerste gezicht doet ze me denken aan een vetplantje.

En eigenlijk is dat niet verwonderlijk want ze kan lang zonder water.

Tussen de tegels en eronder ligt er zand, dus veel voeding zal ze ook niet krijgen. Maar toch gedijt ze hier prima.

Terras groente

Wilde postelein is een plantje dat heerlijk als groente gegeten kan worden.

Het zit namelijk vol goede stoffen en is ook nog eens geneeskrachtig.

Wilde postelein werd al in de oudheid als voeding en genezer ingezet.

postelein

Bommetje gezondheid

Wilde postelein is een rijke bron aan Omega 3 vetzuren.

Tevens zit er veel vitamine A, C, B2, B1, foliumzuur in.

Ook vind je behoorlijk wat mineralen in dit kleine plantje:  veel ijzer, magnesium, mangaan, koper, kalium, calcium, fosfor en natriumchloride.

Geneeskrachtige helper

Ook ten behoeve van de gezondheid kan Wilde postelein voor mens en dier een mooie ondersteuner zijn:

  1. Het biedt weerstand tegen infecties.
  2. Het heeft een leverondersteunende en weerstandverhogende werking.
  3. Het verzacht de slijmvliezen van maag en darmen. Kan helpen bij brandend maagzuur, maagwandontsteking en darmonsteking en diarree.
  4. En het heeft een bloedzuiverende en wormverdrijvende werking.

Je kan je misschien wel voorstellen dat ik het helemaal niet zo erg vind dat deze terrasgroente ieder jaar weer tevoorschijn komt.

Wilde postelein salade

Wilde postelein kan heerlijk aan allerlei salades toegevoegd worden.

Hier een recept voor een wilde postelein salade. Maar uiteraard kan je hier lekker mee variëren.

postelein

Wat heb je nodig:

  • 2 handen wilde postelein
  • 200 gram kamut
  • 3 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 paprika
  • 1 rode ui
  • 150 gram kaas

Voor de dressing:

  • 5 el olijfolie
  • 2 el (appel)azijn
  • 1 el mosterd
  • 1 el honing
  • zout en peper naar smaak

Aan de slag:

  1. Kook de kamut in ca 45 minuten in een pan met water. Bij voorkeur heb je de kamut een aantal uren van tevoren laten weken in water. Laat de kamut afkoelen na het koken.
  2. Was de wilde postelein en laat het uitlekken in een vergiet.
  3. Snijd de groenten en de kaas in kleine stukken.
  4. Meng alles bij elkaar.
  5. Meng de olijfolie, azijn, mosterd, honing en zout en peper goed door elkaar en giet het over de salade heen.

Smakelijk eten!

dwh_lievegroet

P.S.: Vind je dit een leuk recept?

Dan is mijn boek De Wilde Zomer wellicht ook iets voor jou.

De Wilde Zomer is een boek vol recepten dat je laat zien hoe makkelijk het is om de natuur in huis te halen. Hoe je kunt koken met wilde kruiden en zelf je eigen natuurlijke verzorgings- en schoonmaakproducten kunt maken.

Nieuwsgierig? Kijk hier voor een voorproefje

Ontvang mijn GRATIS CURSUS
Natuurlijk Leven in eigen hand

Wil je meer lezen over deze gratis cursus, kijk hier.

Leave a Comment